Angående fråga om ROT-avdrag

Vid stämman kom en fråga angående ROT-avdrag upp, och om medlem kan nyttja ROT-avdrag vid anslutning till föreningens kommande fibernät. ROT-avdrag för fiber medges av Skatteverket endast för den del av arbetet som sker på den egna tomten, dvs grävarbete och borrning genom fastighetens vägg. Skatteverket specialgranskar för närvarande begäran om ROT-avdrag för fiber, eftersom det finns misstankar om att materialkostnader förs in som arbetskostnader för att minska totalkostnaden för fastighetsägare.

Det finns styrelsebeslut på att föreningen drar fiber till medlems fastighets husvägg, och inte till tomtgräns. Detta beslut fattades för att genomförande av, och anslutningar till, nätet skall hålla samma kvalitet och inte försenas av individuella projekt.

Dessutom delas totalkostnaden för fibernätet solidariskt vid etableringen genom samma insats per fastighet oavsett distans från nodhus och grävningslängd på den egna tomten, eftersom det offentliga etableringsstödet som vi hoppas på likaledes ges solidariskt till föreningens medlemmar. Föreningen kommer att momsregistreras, och det medför också kostnadsfördelar för medlemmarna.

Styrelsen har bedömt att vinsten för medlemmarna blir större genom totalentreprenad fram till medlemmars fastigheter med stöd och bidrag, och föreningens momsregistrering, än individuellt ROT-avdrag. Möjligheten till ROT-avdrag för medlemmar som kan söka detta kvarstår dock för momentet borrning genom vägg in i fastigheten.

Det ges inte heller ”rabatt” av insatsen för medlem som av någon anledning vill gräva på sin tomt själv. Det står ändå medlem fritt att i samråd med föreningen göra det – förutsatt att det görs på sätt som inte påverkar fiberläggningen och fibernätet negativt.