Tillbaka till Varför fiber?

Lätta fakta

År 2009 beslutade riksdagen att Sverige skall ha bredband i världsklass. Målet är att 90% av alla hushåll och företag skall ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 Mbit/s år 2020.

mail.google.com

trygghetslarm

tv

Om fiber från Råd och Rön

De flesta villor i Sverige kan numera få någon sorts fast internetuppkoppling, oftast genom tekniken ADSL via det befintliga telejacket. Hastigheten är oftast inget att fnysa åt – att hämta data i tio megabit i sekunden räcker gott och väl för avancerad surfning och strömning av filmer från olika videotjänster.

Vill du däremot använda bredbandet för IP-tv, speciellt om du vill kunna se HD-kanaler, kan ADSL-abonnemang slå i taket. Och att skicka tunga filer går betydligt långsammare än att ta emot dem. Räkna med under en megabit per sekund, vilket kan göra till exempel arbete hemifrån segt och frustrerande.

Metallen koppar är ADSL-teknikens största begränsning. Telenätets kopparledning mellan ditt hus och telestationen avgör hur snabbt och pålitlig uppkoppling du får via ADSL.

Det är därför tätortsvillan med bra telenät och kort avstånd till närmaste station kan få 10 megabit eller mer, medan landsbygdsvillan med långa avstånd kan få nöja sig med en tiondel av den hastigheten.

Med bredband via fiber försvinner kopparflaskhalsen. Då kommer i stället all internettrafik genom den optiska fiberledningen hela vägen in i huset. I dagsläget erbjuder de flesta fiberoperatörer hundra megabits uppkoppling.

Det räcker och blir över även för den mest kräsne bredbandsanvändaren. Bredband via fiber är även framtidssäkert inom överskådlig tid. En gigabit (tusen megabit) är inga problem för fiberledningen.

http://www.radron.se/artiklar/Grav-fram-snabbaste-bredbandet/

Se en rolig film om fiber, och ta med argumenten när du pratar med en obeslutsam granne!

Om fiber i fastigheten och försäljningsvärde

Pär Gunnarsson, fastighetsmäklare vid Fastighetsbyrån i Bromma, säger att tidigare var det positivt om det fanns fiber i fastigheten vid försäljning, numera är det negativt om det inte finns.

 Läs artikel publicerad i Borås Tidning om hur det kan bli när kopparledningen försvinner:

Klicka för att förstora

Klicka för att förstora. Källa: Borås Tidning 13/6 2015.