Anteckningar från presentationer och diskussioner 1 juni

Sven inledde kvällen med att hälsa alla välkomna och gav en kort resumé över föreningens historia sedan 28 maj 2014. Föreningen har nu 303 medlemmar och 333 fastigheter anslutna. Av alla kontaktade fastighetsägare har 78 ännu inte svarat, varav 32 är bofasta. Totalt har verksamhetsområdet 495 fastigheter.
Fibernätdragningen för området omfattar i dagsläget 103 km.
Jordbruksverket för en dialog med föreningen och avser att fatta beslut 28 juni 2016.

Hans presenterade styrelsens förslag för insatstrappa, anslutningsavgift och inträdesavgift för fastighetsägare som söker medlemskap efter 1 juli 2016. Insatsen för fibernätet kommer att begäras in av medlemmar i tre steg, där det sista steget balanseras mot slutkostnad (som kanske inte är möjlig att uppskatta redan i år). Anslutningsavgiften innefattar t ex kostnad för mediaomvandlare (som möjliggör användning av fiber i fastigheten), och rör sig om en kostnad av uppskattningsvis 1 000 kr. Föreningens avgifter, förutom medlemsavgiften, blir momsbelagda.

Från medlem kom en fråga om olika stöd, bidrag och intäkter, som styrelsen besvarade med att alla möjligheter undersöks kontinuerligt och att kontakter redan tagits i vissa fall.
En fråga om ROT-avdrag för medlemmar diskuterades, och styrelsen lovade att återkomma i denna fråga med mer underlag – förhoppningsvis kan detta utvecklas på hemsidan snart.
Frågan om alla medlemmar betalar samma summor oavsett betalningsförmåga, så besvarades detta med att ja, så är det. Alla medlemmar betalar solidariskt samma belopp, och kan tillgodogöra sig alla stöd, bidrag och intäkter solidariskt. Endast fastighetsägare som tillkommer efter 30 juni 2016 kommer att få betala mer – oavsett personlig situation. Vill fastighetsägare nyttja möjligheten till fiber i Istorp och Öxnevalla till bästa pris behöver hen bli medlem senast 30 juni 2016!

Sven redogjorde för processen med markupplåtelseavtal, som skickats ut till alla fastighetsägare med epost, medan de utan epost kommer att få dem skickade med vanlig post. En del markägare har återkopplat synpunkter till Sven om den föreslagna dragningen, men många behöver höra av sig om detta för att dragningen skall kunna slutplaneras inför anbudsprocessen.

En medlem lyfte behovet av att ha någon som agerar som föreningens ”projekterare” vid faktisk grävning och dragning, för att skyndsamt underlätta arbetet utan förseningar på grund av utebliven dialog med markägare.

Hans-Olof redogjorde kort om anslutningsavtal som kommer att skickas till medlemmar snarast. Detta är det bindande avtalet medlem undertecknar med föreningen, för att få fiber till sin fastighet.

Medlem efterfrågade mer information kring kartorna för delområdena, så snart delområden blir klara. Styrelsen lovade svara på detta när delområden faktiskt blir klara.

Eva presenterade styrelsens förslag till stadgerevision, som legat på hemsidan för förhandsgranskning. Syftet med revisionen och föreslagna förändringar förklarades, och hela texten granskades. Flera frågor ventilerades och diskuterades gemensamt. Två förslag till textändring, för ytterligare tydlighet, ersatte två meningar i § 7 och § 11. Slutligt förslag fördes till stämma senare under kvällen för beslut.

Kjell efterfrågade hjälp i processen med markupplåtelseavtal och anslutningsavtal, där närboende kan bistå genom att förklara och skynda på processen. Ju effektivare vi kan bli i detta, ju fortare kan vi få igång anbudsprocessen! Frivilliga kunde lista sig hos Thomas; hör gärna av dig till honom nu om du kan hjälpa till:      via 0705-090264 eller thomas.prastgarden3@gmail.com
Styrelsen avser att ha en kort informationsgenomgång med frivilliga snarast om vad som gäller.

Hans presenterade styrelsens projektplan som ligger till stöd för arbetet, och som justeras kontinuerligt. Baserat på denna visade Hans också en verksamhetsplan för kommande verksamhetsår, där tonvikten ligger på de olika avtal som skall undertecknas och samlas in, säkring av finansiering och anbudsinfordran. Styrelsen hoppas också att det faktiska arbetet i marken kommer igång under verksamhetsåret – men allt bygger på att vi samarbetar allihop för att göra det möjligt!

Efter kort bensträckare följde föreningens ordinarie stämma för 2016, som redovisas separat.